Warto wiedzieć

W naszej kuchni posiłki przygotowywane są zgodnie z wymaganiami, jakie muszą spełniać środki spożywcze, stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz zaleceniami i normami żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym.

  • Wybieramy sprawdzonych producentów i dostawców.
  • Niegazowana woda do picia dostępna jest w każdej przedszkolnej sali.
  • Ograniczamy spożycie soli, stosujemy sól sodowo-potasową o obniżonej zawartości sodu, korzystamy z mieszanek ziołowych.
  • Ograniczamy spożycie cukru.
  • Stosujemy przyprawy, które ułatwiają trawienie oraz wzbogacają smak i aromat potraw.
  • Nie używamy glutaminianu sodu.
  • Walory smakowe uzyskujemy używając przypraw: bazylii, cynamonu, czosnku, estragonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, kminku, kopru, liści laurowych, majeranku, mięty, natki pietruszki, oregano, pieprzu, szałwii, tymianku, wanilii, ziela angielskiego, ziół prowansalskich.
  • Posiłki sporządzamy samodzielnie, robimy pierogi , sałatki, surówki, ciasta.
  • Gotujemy, dusimy, pieczemy, zapiekamy, rzadko smażymy.
  • Nasze posiłki są pełnowartościowe, zapewniamy środki spożywcze pochodzące z różnych grup – produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze.